Greșeala din trafic cu închisoare de până la 7 ani: când să nu-ți muți mașina după accident

de: Iulia Kelt
17 06. 2022

Conform Codului Penal, modificarea locului mașinii sau ștergerea urmelor unui accident ce s-a soldat cu decesul sau pierderea integrității corporale a uneia sau a mai multor persoane se poate pedepsi cu ani grei de închisoare.

Mai exact, poți lua până la șapte ani de închisoare dacă faci asta.

Șapte ani de închisoare dacă muți mașina

Înalta Curte de Casație și Justiție a explicat ce se întâmplă în cazul modificării stării locului unui accident rutier și a stabilit că aici intră și schimbarea poziției unei mașini implicate în respectivul accident, fără acordul autorităților.

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”, arată Înalta Curte de Casație și Justiție.

Altfel spus, mutarea mașinii fără acordul organelor de ordine, în cazul unui accident care se soldează cu victime, este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor, ceea ce îți poate aduce până la șapte ani de închisoare.

De asemenea, Codul Penal mai prevede următoarele: “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului”, astfel că aceasta se pedepsește în mod similar cu părăsirea locului faptei, în caz de accident.

În plus, (OUG 195/2002) menționează, la alineatul 3 din articolul 77 că este strict interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

Ești obligat, astfel, prin lege să rămâi pe loc până la sosirea poliției.